App

Google Play  
Google Play  

 || Column Ilse de Groot: De kracht van tegenslag: sterker worden door een keerpunt in je leven ||

ilse de groot

Foto: Prive foto Ilse de Groot

Hoe het allemaal begon…
Zes jaar geleden in april 2011 haalde ik DJ als 3 jarige op. Hij stond toen nog als voskleurige teddybeer, onder de modder, in een opfokstal in Winterswijk. Binnen enkele weken werd hij van onbeleerd paard al snel zadelmak gemaakt en kon ik superfijn met hem wegrijden. DJ bleek heel leergierig, meewerkend en een super goede galop te hebben.  Een jaar later in juli 2012 deden we mee aan de Pavo Cup selectie voor 4 jarige dressuurpaarden. Tot mijn grote verrassing en vreugde wonnen we de voorselectie!! Hierdoor mochten we door naar de halve finale en deelnemen aan de selecties voor het WK jonge dressuurpaarden. Ik was in m’n nopjes met DJ, zo trots dat we dit in een jaar tijd hadden bereikt! Dit succes deed mij des te meer realiseren hoeveel talent DJ in zich had en dat ik erg zuinig op hem moest zijn.

In het L, M en Z behaalden we mooie prestaties. We zijn Kring –en Regiokampioen geworden en wonnen de zilveren medaille op het NK in maart 2013, wat absoluut een van onze hoogtepunten is. Natuurlijk kwamen er tussen de up momenten ook down momenten voor, maar daardoor leerden DJ en ik elkaar alleen maar beter kennen en kwamen we er altijd sterker uit. Eind 2015 maakten we ons ZZ-Zwaar subtop debuut, en na deze categorie succesvol te hebben doorlopen maakten we in het voorjaar van 2016 al ons Prix St. George debuut! We behaalden direct een ruim voldoende score wat een bijzondere mijlpaal was. Mijn droom om met mijn eigen opgeleide paard de Prix St. George te halen was uitgekomen! En dat smaakte naar meer.. Omdat het doel Prix St. George rijden behaald was, stelde ik het doel bij naar Grand Prix rijden. En om het doel SMART (Specifiek – Meetbaar – Acceptabel – Realistisch – Tijdsgebonden) te maken werd het specifieke doel ‘Voor mijn 30e Grand Prix rijden met minimale scores boven de 63% waarbij DJ een happy athlete is en blijft’. Ik was op dat moment 26 jaar. Thuis trainden we fanatiek door en DJ pakte het zwaardere werk goed op. Onder toeziend oog van Dominique Filion leerden we samen de Grand Prix oefeningen. Wissels om de pas, passage, dubbele pirouettes, begin stapjes piaffe. DJ leek het allemaal in huis te hebben.

Maar toen veranderde alles..
13 oktober 2016. Zoals iedere andere ochtend stond DJ lekker in de wei. Maar door externe harde geluiden is hij zó geschrokken waardoor hij en andere paarden op hol sloegen en het draad door zijn gerend. DJ kwam rechtsachter kreupel uit de wei, eerst dacht ik nog aan een verstapping of verrekking maar er was niets te zien qua verdikking of beschadiging aan de buitenkant. En dat beangstigde me… Bij de dierenarts werd mijn grootste nachtmerrie werkelijkheid. Op de scan was duidelijk een afgescheurde meniscus en voorste kruisband te zien aan de rechter achterknie van DJ. Mijn wereld stortte in. In het begin leefde ik met verdriet tussen ongeloof en realiteit in, en vooral in de onzekerheid hoe de toekomst er verder voor DJ, en mij, zou gaan uitzien. We hebben hem laten opereren omdat ik DJ absoluut nog een kans wilde geven. Maar tijdens de operatie bleek dat er teveel kapot was aan zijn knie om hem terug te kunnen laten komen in de sport.

Na een revalidatieperiode van ruim 5 maanden ging DJ op 1 april officieel met vervroegd pensioen bij een paardenrusthuis. Deze gehele gebeurtenis heeft uiteraard een grote impact gehad op mijn leven en kijk op de paardensport. Het ene moment was ik bezig met het toekomstplan om samen met DJ de Grand Prix te halen om daarna bijvoorbeeld een fijne nieuwe eigenaar voor hem te zoeken die ook weer veel met hem kan leren. Het volgende moment is bekend; geen paard meer om binnen 3 á 4 jaar Grand Prix mee te rijden. En dat was natuurlijk het volgende doel: Voor mijn 30e met DJ Grand Prix rijden.

Accepteren, loslaten en vooruit kijken.

Toen duidelijk werd dat DJ niet zou genezen van zijn zware blessure begon voor mij het ‘acceptatieproces’ dat dit mijn nieuwe realiteit was. En dan word je genoodzaakt jezelf een soort van ‘opnieuw’ uit te vinden. Want wat ga ik nu doen? Zonder toekomstpaard? Er kwamen verschillende scenario’s naar boven, mogelijkheden om te blijven rijden, maar mijn hoofddoel was om op Prix St. George niveau en hoger te rijden. Daar had ik immers jaren naartoe gewerkt met DJ, en met vijf paarden had ik in de jaren voor DJ al Z2 en Junioren gereden. Zomaar weer even een paard op Prix St. George niveau in eigendom hebben is onmogelijk. Dat kost heel veel geld in aanschaf of weer jaren tijd, geld en energie om een jong paard op te leiden naar dat niveau, met alle risico’s van dien. Omdat ik niet afhankelijk wil zijn van de keuzes die iemand anders maakt besloot ik al snel niet een paard voor een andere eigenaar uit te willen brengen. Ik stelde mijzelf dus de vraag; wil ik zelf weer het hele proces doorlopen van een (jong) paard in eigendom hebben en opleiden tot Grand Prix niveau?

Om te trainen en te blijven presteren en ontwikkelen op niveau zijn heel veel trainingsuren nodig. Daarnaast is het juiste management van paard en ruiter enorm belangrijk. Iedere fanatieke wedstrijd amazone/ruiter weet hoeveel tijd, geld en energie er in de opleiding en het management van een (top)sportpaard gaat zitten. En daar is niks mis mee, want als je je doelen wilt bereiken moet je je ervoor inspannen op verschillende vlakken, veel dingen buiten het paardrijden voor laten en alles van jezelf geven. Zolang je daar plezier en voldoening uit haalt is dat geweldig en krijg je er veel energie voor terug. Ik ben mij meer dan ooit bewust van de risico’s die er zijn wanneer je eigenaar en amazone bent van een paard dat op topniveau loopt. In mijn geval werd ik op alle mogelijke vlakken geraakt: sportief, emotioneel en financieel. Dus ik vroeg mijzelf af: Wil ik zo’n ‘risico’ weer aangaan? Het antwoord op dit moment in mijn leven is nee. En dat voelt goed, maar is ook een proces van accepteren dat ik die keuze heb gemaakt. Daarbij hoort ook het ‘oude patroon’ van dagelijks trainen met je paard loslaten en met een nieuw plan doorgaan en vooruit kijken. Ik sluit een hele mooie periode van paardensport af die in 1997 is begonnen. Nu ik 26 jaar ben en deze tegenslag zich heeft voorgedaan voelt het dat de tijd is aangebroken voor een ander, nieuw hoofdstuk.

Veranderproces
In de loop van de jaren heb ik mijn blik verbreed en besef mij heel goed dat er zoveel meer in het leven is. Dit soort ‘levensveranderende’ gebeurtenissen, ook wel ‘life events’ genoemd, zetten vaak aan tot verandering. Daarom ging ik onder andere over dit soort zaken nadenken:

column ilse de groot

Bron: http://www.coachcenter.nl/bateson-de-logische-niveaus-van-denken-leren-en-veranderen/ 

Een ontwikkel en verander pad is ingeslagen waarbij ik samen met mijn vriend nieuwe inzichten krijg over het inrichten van ons leven nu en in de toekomst. Beiden zijn we jaren fanatiek met onze sport bezig geweest en hebben we op hoog niveau gereden en gepresteerd. Hij met iets meer PK’s op de racemotor dan ik met 1 PK. We beseffen dat ons leven jarenlang gevormd was naar onze sporten op het gebied van tijd, geld en energie. Dagelijks gedisciplineerd trainen, te paard of in de sportschool, in de weekenden naar wedstrijden met mijn paard of naar een circuit in Europa om mijn vriend te supporteren tijdens zijn races. Daarnaast vervullen we beiden een fulltime commerciële functie, hij op management niveau, ik op ondersteunend niveau. Je kunt je dus misschien wel voorstellen hoe vol onze agenda’s zaten en nog steeds zitten. We besloten beide om (voor onbepaalde tijd) te stoppen met onze sporten waardoor meer ruimte vrijkomt in de eerdergenoemde factoren tijd, geld en energie. En daar kunnen we genoeg andere invullingen aan geven van dingen die we leuk vinden om te ondernemen…

Volg je dromen!
Beiden voelen we het verlangen om creatiever en vrijer in het leven te staan, buiten onze comfortzones te treden. En als je iets wilt moet je er zelf voor zorgen om het voor elkaar te krijgen! Dat geldt voor alle doelen of dromen die je in je leven wilt vervullen. Je moet zelf de juiste zaken uitzoeken en ondernemen om dichterbij je doel te komen. Je kunt jezelf daarbij de volgende vragen stellen om een gericht plan te krijgen:

Wat wil ik bereiken
Wat heb ik daarvoor nodig
Hoe ga ik datgene krijgen wat ik wil
Welke stappen moet ik daarvoor ondernemen
Waar moet ik aan denken als het niet goed gaat
Welke stappen kan ik dan ondernemen om het op te lossen
Wanneer start ik
Wanneer is het klaar
Hoe weet ik of ik geslaagd ben

Natuurlijk is doorzettingsvermogen en het om kunnen gaan met tegenslagen onderdeel van het toewerken naar je dromen en doelen. Geen enkele prestatie komt zomaar aanwaaien. Doorzetten hoort er altijd bij en met tegenslagen omgaan is onderdeel van de weg die je aflegt om naar je doel toe te werken. Als je er maar je les uit leert en er sterker door wordt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een nieuwe manier te vinden om dat ene doel te bereiken, of te gaan voor een ander (levens) doel. Als je het maar met passie en plezier doet! En het allerbelangrijkste is dat je geniet van de weg die je aflegt terwijl je naar jouw doel toewerkt. Met andere woorden: “Het gaat niet om de eindbestemming maar om de reis ernaartoe”.

Bron: Ilse de Groot / TopTalent Dressage

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterwhatsappSubmit to LinkedIn
Schrijf reactie (5 Reacties)

|| TTD Ambassadrice Maxime van der Vlist - Je eerste Internationale wedstrijd ||

Maxime Rabo

Foto: Digishots

Het is super spannend om voor de eerste keer op internationaal concours te gaan. Je vraagt jezelf waarschijnlijk af of je niks gaat vergeten, hoe zoiets verloopt en wat je allemaal moet regelen.  Je hebt verschillende vormen van internationale concoursen maar de meest voorkomende is 4 dagen en de aankomst is dan ook meestal op donderdag.

Dag 1: Je zorgt er voor dat je er op tijd bent voor de keuring (de vetcheck) want deze is altijd op de eerste dag van een internationaal concours. Voordat de vetcheck is moet je al aangemeld zijn bij het secretariaat. Je vult hier een formulier in met gegevens van de ruiter, paard en eventueel of je elektriciteit wil. Ook krijg je polsbandjes met de wedstrijdnaam erop, dit zijn tevens je toegangsbewijzen voor de stallen. Je zet je paard in de toegewezen stal en breng je je concourskast met spullen voor de stal. Er zit altijd standaard 1 pak zaagsel of 1 pak stro in de stal. Je kunt op de wedstrijd pakken zaagsel en stro kopen of vanuit huis meenemen.
Als de vetcheck begint, ga je met je paard heen en weer stappen en draven en dat wordt beoordeelt door jury’s en daaruit wordt bekend gemaakt of je paard in orde is en je mag starten tijdens het 1e onderdeel. Vergeet hierbij niet je FEI paspoort van je paard!! Tijdens de vetcheck draag je altijd je cap en handschoenen. Je paard word aan een hoofdstel voorgesteld en er is geen beenbescherming toegestaan. Knotjes zijn niet verplicht maar het staat wel netter. Na de vetcheck is het baan verkennen. Je mag dan trainen in de wedstrijdbaan, dat is ongeveer 45 á 60 minuten. Alles heeft een tijdschema en deze kun je vinden bij het secretariaat en daar moet je je aan houden. Je paard moet altijd een hoofdstelnummer op hebben, ook tijdens wandelen en gras eten!! De startlijst word na de vetcheck via een loting bekend gemaakt en daar kan en mag je bij zijn.

Dag 2: s’ Ochtends mag je meestal nog een keer baan verkennen en daarna begint onderdeel 1, de landenproef. Tijdens de rubriek worden er altijd tussenstanden gegeven. Het kan zijn dat je na de proef controle hebt van je bitten, sporen, oornetje en chipnummer. Zorg dat je je FEI paspoort bij hebt! Aan het einde van de rubriek is er een prijsuitreiking. De toegewezen prijswinnaars worden te paard gehuldigd. Alle deelnemers mogen door naar onderdeel 2. De startlijst word weer via een loting bekend gemaakt.

Dag 3: s’ Ochtends mag je meestal weer baan verkennen en daarna begint onderdeel 2, de individuele proef. Tijdens de rubriek worden er weer tussenstanden gegeven. Het kan zijn dat je na de proef controle hebt van je bitten, sporen, oornetje en chipnummer. Zorg dat je je FEI paspoort weer bij de hand hebt! Aan het einde van de rubriek is er een prijsuitreiking. De toegewezen prijswinnaars worden te paard gehuldigd. Hoeveel combinaties er door zijn naar de kür op muziek is verschillend. Dat word deze dag bekend gemaakt. De overige deelnemers mogen rijden in de “kleine finale”. Hierin rijd je nog een keer de landenproef. De startlijsten worden weer via een loting bekend gemaakt.

Later op de dag is er een soundcheck en mag je in de ring staan zonder paard en dan kan je bepalen hoe hard het geluid mag tijdens je kür en de volume wordt dan opgeschreven en als je dan morgen start is de muziek gelijk goed.

Dag 4: s’ Ochtends mag je ook weer baan verkennen en daarna begint onderdeel 3, de finale kür op muziek of de kleine finale de landenproef. Tijdens de rubriek worden er altijd tussenstanden gegeven. Het kan zijn dat je na de proef controle hebt van je bitten, sporen, oornetje en chipnummer. Zorg dat je je FEI paspoort bij hebt! Aan het einde van de rubriek is er een prijsuitreiking. De toegewezen prijswinnaars worden te paard gehuldigd.
En dan begint het opruimen om weer te vertrekken naar huis. Je betaald altijd achteraf je inschrijfgeld, want dan kan het prijzengeld verrekend worden met het startgeld. En de laatste tip, vergeet absoluut niet te genieten van alle sport en het mooie concours!! Het is geweldig om internationaal te starten.

Bron: TopTalent Dressage overname zonder bronsvermelding is niet toegestaan.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterwhatsappSubmit to LinkedIn
Schrijf reactie (0 Reacties)

|| Column Maxime van der Vlist: Hengstenkeuring Den Bosch een droom die uit is gekomen ||

max valego

Foto© Maxime van der Vlist

Het was de eerst keer dat ik überhaupt op de KWPN Hengstenkeuring reed en het was een zeer geslaagde avond! De avond begon al geweldig want we wonnen de Kür op muziek U25 rubriek met 77,06%. Bailey liep fantastisch goed en de muziek klonk geweldig door de arena heen. Een persoonlijk record tijdens de Kür op dit niveau met deze score! Mijn avond kon toen al niet meer stuk. Maar het werd steeds beter en beter. Mijn droom kwam! Mijn droom op ooit eens in een "Negro show" te rijden met Bailey, Bailey is natuurlijk een afstamming van Negro. Dat Negro geweldige nakomelingen fokt is natuurlijk een feit. Ik wilde zo graag ook ooit eens in een "Negro show" rijden en dat is uitgekomen tijdens de KWPN Hengstenkeuring. Jeetje wat gaaf en wát een eer om in de Negro-nakomelingen show te rijden. Het was geweldig! De keiharde muziek, het talent wat er rond danste én de kracht die alle paarden toonde. Ik had een smile van oor tot oor op mijn gezicht gedurende de hele show. Wat een kippenvel moment, echt fantastisch.

Toen ik uit de Negro nakomelingen show kwam werd er gevraagd of Bailey braaf was. Ik vroeg nog uit beleefdheid wat ze daar mee bedoelde en vertelde me dat het leuk zou lijken om Bailey mee te laten staan in de paarden haag om Valegro live te verwelkomen. Mijn hart sloeg over, mijn bloeddruk schoot omhoog. Ik dacht ja tuurlijk wat een enorme eer is dit! Terwijl we al naar de baan stapte kreeg ik nog uitleg wat ik precies moest doen. Dat was simpel want ik moest gewoon mijn voorganger volgen en netjes stil staan. Nou dat was niet ingewikkeld en het stilstaan deed hij perfect. Wat een adrenaline kick was dat! Valegro passageerde en piaffeerde voor onze neus! Hoe gaaf is dat dan!? Het was écht een onwijs gave avond en vooral een avond die ik nooit zal vergeten. 

Bron: TopTalalent Dressage, overname zonder bronsvermelding is niet toegestaan

show max en valegro

 

max valegro 3

 

Foto's en video opgestuurd aan TopTalent Dressage, waarvoor dank!

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterwhatsappSubmit to LinkedIn
Schrijf reactie (0 Reacties)

HybridFit: Het optimale samenspel tussen ruiter en paard

HybridFit Final 1.2

HybridFit: Het optimale samenspel tussen ruiter en paard zijn uiteraard van groot belang voor het verrichten van een topprestatie.


HybridFit staat voor het samenspel tussen twee componenten, de mens en het paard. HybridFit zorgt ervoor dat de ruiter optimaal kan presteren door een specifieke ruiter training.


Wat is HybridFit, Wendy Schmitt personal trainer bij HybridFit legt uit:
HybridFit is ontstaan door de behoefte te onderkennen naar het optimale samenspel tussen ruiter en paard. Om een hecht team te zijn, moet je als team trainen en functioneren. HybridFit helpt de ruiter om optimaal te kunnen presteren op de rug van het paard. Om zo als hecht team aan het werk te kunnen gaan. HybridFit verzorgt sport specifieke personal training voor de ruiter. De ruiter trainingen worden op maat gemaakt, die passen bij de doelstelling en behoefte van de ruiter. Door een goede beheersing van spierspanning en ontspanning, een perfecte houding, een betere conditie en meer balans en stabiliteit, kan de ruiter voortaan optimaal functioneren om het beste uit zichzelf en het paard te halen.

Het optimale samenspel tussen ruiter en paard zijn uiteraard van groot belang voor het verrichten van een topprestatie. Om dit samenspel op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen, is het daarom belangrijk dat niet alleen het paard, maar ook de ruiter in topconditie is en dat kan door middel van HybridFit, de speciale ruiter training.


HybridFit Ruiter Training:
Met de specifieke ruiter training richten we ons op een perfecte houding en balans, maar ook de algehele fitheid en leer je een goede spierspanning en ontspanning aan te nemen.
Door ervaring in de hippische sport en als personal trainer kan HybridFit je optimaal begeleiden om bovenstaande punten voortaan volledig te kunnen beheersen. Dit kan gebeuren door middel van een ruiter training op maat . We gaan hierbij onder andere kijken waar je eventuele zwakke schakels zitten en daar vanuit werken naar een optimaal resultaat.


De ruiter training van HybridFit zal onder andere bestaan uit de volgende elementen:
* Ontwikkel een correcte houding
* Goed in het zadel door een perfect balans
* Leer ontspannen voor een onafhankelijke zit
* Creëer een fijne motoriek met juiste spierspanning
* Verbeterde conditie voor uithoudingsvermogen


Ruiter Fitness: Online Personal Coaching
Met de HybridFit Ruiter Fitness: Online Personal Coaching wordt je 8 weken volledig intensief begeleid op mentaal en fysiek vlak en is speciaal ontwikkelt om beter op de rug van het paard te kunnen functioneren.

We gaan samen een geheel persoonlijk plan maken om een gezonde lifestyle omtrent jou passie de paardensport te realiseren. De oefeningen zijn het hulpmiddel om een goed balans en een perfecte houding te kunnen krijgen. Ervaar je een disbalans in je houding of heb je moeite een goede houding aan te nemen door bijvoorbeeld een beperking of blessure, dit gaan we uitgebreid bespreken en bekijken. We hier dan eerst mee aan de slag om dat te verhelpen!

Sportschool, thuis of op stal!
Je kan kiezen voor een schema wat je zelf in de sportschool uit kan gaan voeren, of voor oefeningen die je thuis, onderweg of zelf op stal kan oefenen. Met de online coaching van HybridFit is er altijd mogelijkheid om jezelf te verbeteren ondanks het drukke leven met de paarden en dagelijkse bezigheden!
HybridFit zal je ook ondersteunen met de juiste voeding en ook op mentaal vlak staat HybridFit met de online coaching ook 24/7 per week voor je beschikbaar!


De Ruiter fitness programma’s
Met de Online Ruiter Fitness schema’s van HybridFit wordt je op weg geholpen om zelf aan het werk te gaan om nog beter te kunnen functioneren op de rug van het paard. Door een goede beheersing van spierspanning en ontspanning, een perfecte houding, een betere conditie en meer balans en stabiliteit, kan de ruiter voortaan optimaal functioneren om het beste uit zichzelf en het paard te halen.
HybridFit maakt speciale Ruiter Fitness programma’s met oefeningen gericht op jouw balans en houding op het paard. Met deze oefenschema’s kan je makkelijk, snel en zelfs thuis, op stal of in de sportschool aan het werk gaan.


HybridFit Ruiter Clinic
HybridFit verzorgt een leuke en zeer leerzame Ruiter Clinic bij jullie op stal. Tijdens deze Ruiter Clinic leren jullie alles wat belangrijk is om een goede ruiter te zijn. Hoe het menselijk lichaam in elkaar zit en functioneert, maar ook ten opzichte van het paard. Jullie leren waarom het belangrijk is dat de ruiter goed in vorm moet zijn, en wat voor invloed een ruiter training kan hebben op de prestaties tijdens het paardrijden. Er wordt ook aandacht gegeven aan voeding, en het belang hier van. We gaan met elkaar een houdingsanalyse doen, zodat jullie leren hoe de houding van een ruiter hoort te zijn en op welke punten je kan letten om de houding te verbeteren.


Ruiter Clinic onderwerpen
De Ruiter Clinic zal bestaan uit verschillende onderwerpen. Na wat theorie gaan we de lesstof in de praktijk uitvoeren en lekker sportief aan de slag met een leuke doeltreffende training!

Theorie:  

Werking menselijk lichaam (zowel op als van het paard)
Mobiliteit
Balans
Kracht
Voeding
Veel voorkomende blessures

Praktijk:

Conditietraining
Mobiliteit oefeningen
Balans
Kracht
Balans Training op het paard (indien eigen paarden aanwezig zijn)


Voor meer informatie zie onze website www.HybridFit.nl
Bent u geïnteresseerd in wat HybridFit te bieden heeft, neem dan contact op met Wendy Schmitt personal trainer bij HybridFit: [Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.]

 

** Advertorial ** 

 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterwhatsappSubmit to LinkedIn
Schrijf reactie (0 Reacties)

** Column Anne-Claire Bongers: Vakantie of rustperiode voor je wedstrijdpaard of pony? **

** Column Anne-Claire Bongers: Vakantie of rustperiode voor je wedstrijdpaard of pony? **

Vaak hoor je om je heen zo tegen de zomer, “nee, ja hij gaat lekker 6 weken het land op,
heerlijk voor hem”. Ook in de winter feestmaand krijgen sommige paarden even een
“gedwongen” vakantie. Voor wie is het fijn, voor jou of voor je paard?

Uiteraard kun je niet onbeperkt het hele jaar door trainen met je paard of pony, maar doseren
is het toverwoord. Persoonlijk denk ik dat een keer een week of hooguit 2 weken na een druk
wedstrijdseizoen niet trainen best een goede keuze kan zijn. Maar wat is dan vrij? Enkel
weidegang? Of alleen even niet rijden maar wel longeren of molen? Daar gaat het met name mis. Het is gewoonweg niet prettig voor een paard wat vollop in het werk en voeding staat van de een op andere dag “stil” gezet te worden. Bij een blessure is er natuurlijk geen keuze, maar we gaan in dit geval van de “geplande” vakanties uit.

Ieder paard is weer anders en kijk dus naar het individu, omdat je vriendinnetje haar pony 6
weken in de wei laat lopen en dit haar goed bevalt, wil niet zeggen dat jouw pony dit ook fijn
vindt. Sommige paarden vinden het heerlijk een hele dag in de wei, anderen staan na 2
uurtjes al bij het hek te ijsberen.

Veel ruiters en amazones realiseren zich wel dat ze moeten opbouwen na een rust periode,
maar het afbouwen er naar toe is net zo belangrijk. Voer minderen, rijden minderen, keertje
vaker rustig longeren alvorens je paard of pony vrij krijgt. Gaat het om een wedstrijdpaard danzou ik persoonlijk altijd adviseren om wel dagelijks het paard in de molen te laten stappen,zo wordt hij/zij niet echt belast maar blijft wel wat makkelijker op conditie.

Realiseer je ook dat de spieren van een paard zeer snel afnemen wanneer hij niet getraind
wordt en helaas sneller er af gaan dan er weer aan getraind zijn. Dit kan soms ook blessures
met zich mee brengen. Denk dus goed na over hoe je een rustperiode, af- en opbouw gaat
indelen en overleg dit eventueel met je trainer en/of dierenarts. Vraag na een langere
(gedwongen) rustperiode voeding en of supplementen advies om je paard goed te
ondersteunen in de opbouw.

Wil je lang van je paard of pony genieten, zorg dan voor een goede wekelijkse planning met
bijvoorbeeld een vaste rustdag, waarbij hij/zij die dag bijvoorbeeld niet getraind wordt maar
wel lekker gestapt en/of los komt. Toch behoefte aan een of meerdere weken rust, neem dan
de juiste voorzorgsmaatregelen. Werk naar een vakantieperiode toe, bouw rustig af en pas
tevens het menu van je paard aan om teveel energie en blessures te voorkomen. Wees zuinig op je trouwe viervoeter, gevarieerde training, rust en regelmaat aangepast op de
behoeftes van het individu zorgen voor een langdurige gezonde wedstrijdpartner.

Anne Claire Bongers is KNHS Jurylid ZZ-Licht en eigenaresse van ACBDressuur www.acbdressuur.com. Maandelijks zal zij een column schrijven voor TopTalent Dressage. De volgende column van Anne Claire Bongers zal medio januari 2016 verschijnen.

happy horse

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterwhatsappSubmit to LinkedIn
Schrijf reactie (0 Reacties)

"** Column Anne Claire Bongers - Management is het sleutelwoord tot succes….. ** "

** Column Anne Claire Bongers - Management is het sleutelwoord tot succes….. ** 

Velen onder ons hebben de grote droom om van hun hobby hun beroep te maken. Of om van de nationale sport door te stromen naar internationale wedstrijden en misschien zelfs wel een A of B kader opname. Voor de meeste blijft het een droom, voor sommige wordt de droom werkelijkheid!
Wat maakt een combinatie nu succesvol in de sport? Is het de pony, het paard? Het talent van de amazone of ruiter? Of ligt het toch echt aan de trainer? De sleutel tot succes is mijn inziens het complete management. Uiteraard moet de amazone of ruiter wel over het nodige talent beschikken, maar inzet, motivatie en doorzettingsvermogen zijn minstens zo belangrijk. In het verleden is al vaak genoeg gebleken dat ook de paarden met op het eerste oog niet de meest spectaculaire bewegingen toch bovenaan wisten te eindigen. Dus ook werkwilligheid in een paard is super belangrijk. 

Allereerst is het belangrijk om een doel vast te stellen, bekijk hierbij kritisch of het paard of de pony geschikt is om dit doel te verwezenlijken. Denk hierbij aan de bouw, karakter en de gezondheid! Neem daarom bij aanschaf altijd een professional mee die je kan adviseren bij de aanschaf. Een goede klik is super belangrijk, je moet immers samen een team vormen. Ook hier is al vaker gebleken dat succes helaas toch niet altijd te koop blijkt te zijn. Een goede band met je paard is essentieel! 

Goede trainers helpen de combinatie zeker naar een hoger level, maar ook alleen zal er genoeg en goed getraind moeten worden. Dus kun je zelf plannen? Inzicht krijgen in de conditie en het maken van een gericht plan naar een wedstrijd toe is van groot belang. Daarnaast speelt voeding een grote rol. Net als bij menselijke topsporters is een goed en aangepast menu noodzakelijk om optimaal te presteren. Ieder paard is weer anders, behandel ieder paard dan ook als individu en krijg optimaal resultaat. 

Kennis is macht zegt men weleens. Ook hier speelt dat een grote rol. Ken je paard, ken je proef, weet hoe een paardenlichaam werkt. En het allerbelangrijkste ken je zelf….. Ga goed voorbereid op concours, probeer je proeven met je trainer te analyseren en film met regelmaat je trainingen en proeven. Een paard op topsport niveau is top management. Alles wordt op elkaar afgestemd. Het type voer, de hoeveelheden worden aangepast richting een concours. Ook de dagelijkse dagindeling van het paard is super belangrijk. De hoeveelheid werk, ontspanning en verzorging dient allemaal op elkaar worden afgestemd. En ook hier geldt weer, ieder dier is anders en heeft dus een eigen management nodig. Daarnaast zijn financiële middelen en een stukje geluk ook van belang. Op topniveau mee draaien is helaas geen goedkope aangelegenheid. Het internationaal starten brengt vaak hoge kosten met zich mee. Geluk is helaas niet te koop, op het juiste moment kunnen pieken vergt management maar zeker ook een stukje geluk. 

Kortom, de top is slechts voor enkelen weg gelegd, maar door goed management kan iedereen zijn eigen top bereiken!  

Anne Claire Bongers is KNHS Jurylid ZZ-Licht en eigenaresse van ACBDressuur www.acbdressuur.com. Maandelijks zal zij een column schrijven voor TopTalent Dressage. De volgende column van Anne Claire Bongers zal medio november verschijnen.

teamwork

Foto: Rebecca Bell

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterwhatsappSubmit to LinkedIn
Schrijf reactie (0 Reacties)